Wolff Parkinson White-syndroom

U bevindt zich hier: Hartritmestoornissen Ľ Wolff Parkinson White syndroom (WPW)

Wolff-Parkinson-White-syndroom (WPW)

De elektrische prikkels die door de sinusknoop worden afgegeven, worden normaal gesproken alleen de AV-knoop doorgegeven van de boezems naar de kamers. Bij het Wolff-Parkinson-White-syndroom (WPW-syndroom) is er een extra verbinding tussen de boezems en kamers. De elektrische prikkel kan dan ook een andere weg kiezen en wordt dan niet vertraagd of gedempt (de taak van de AV-knoop). Dit kan hartritmestoornissen veroorzaken, waarbij de hartslag meestal te snel is.

In zeldzame gevallen kan het Wolff-Parkinson-White-syndroom dodelijk zijn. Een ernstige ritmestoornis die zich kan doen is bijvoorbeeld cirkeltachycardie, waarbij de elektrische prikkel niet alleen via de extra verbinding van de boezem naar de kamer loopt, maar ook weer terug van kamer naar boezem. Het samentrekken van het hart kan dan zo inefficiŽnt worden, dat de bloedcirculatie stil komt te liggen. En dat kan snel tot de dood leiden. Bij ongeveer 1 op de 100 mensen met het WPW-syndroom treedt cirkeltachycardie op.

Het Wolff-Parkinson-White-syndroom is een aangeboren hartafwijking. Soms is het syndroom erfelijk.

Klachten en diagnose

Bij een aanval van het Wolff-Parkinson-White-syndroom klopt het hart meestal heel snel, tot wel 200 slagen per minuut. Normaal klopt het hart tussen de 60 en 100 keer per minuut. Deze snelle hartslag wordt door de patiŽnt ervaren als hartkloppingen. Door verminderde bloedtoevoer naar de hersenen kan de patiŽnt duizelig worden of zelfs flauwvallen.

De diagnose kan vastgesteld worden aan de hand van het klachtenpatroon en vervolgens lichamelijk onderzoek. Op een ECG (elektrocardiogram of hartfilmpje) is de afwijkingen te zien.

Behandeling

Meestal wordt bij het Wolff-Parkinson-White-syndroom begonnen met medicijnen die de te snelle hartslag onder controle moeten brengen. Daarna kan via de operatie ablatie de extra verbinding weggebrand worden. -->

U bevindt zich hier: Hartritmestoornissen Ľ Wolff Parkinson White syndroom (WPW)
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Hartritmestoornis.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)