Sick Sinus Syndroom

U bevindt zich hier: Hartritmestoornissen Ľ Sick sinus syndroom

Sick Sinus Syndroom

Het Sick Sinus Syndroom is een storing in de sinusknoop. In het hart zit een prikkelgeleidingssysteem. Dit systeem is de elektrische bekabeling van het hart. Een ingewikkeld netwerk van speciale cellen in de hartspier (het hart is een spier). Het systeem geeft een elektrische prikkel die zich razendsnel door het hele hart verspreid. De elektrische prikkel begint in de sinusknoop. De sinusknoop ligt bovenaan in de wand van de rechterboezem van het hart en bestaat uit een klein groepje gespecialiseerde spiercellen.

De sinusknoop kan door verschillende oorzaken niet goed werken, bijvoorbeeld ouderdom of bepaalde medicijnen. Soms is het onduidelijk waarom de sinusknoop niet functioneert zoals zou moeten.

Klachten door het sick sinus syndroom

Bij het sick sinus syndroom kan de hartslag zowel te snel als te langzaam zijn. Meestal zijn het afwisselende perioden van een te snelle hartslag (ook wel tachycardie genoemd) en een te langzame hartslag (ook wel brachycardie genoemd). De te snelle of juist te langzame hartslag, treedt vooral op als het lichaam in rust is.

De klachten hangen af of er sprake is van een te snelle of te langzame hartslag. Bij een te snelle hartslag is er vooral sprake van hartkloppingen, opvliegers, een snelle polsslag en hartbonzen. Bij een te langzame hartslag zijn de klachten vooral duizeligheid, neiging tot wegraken/flauwvallen en een algemeen gevoel van onbehagen.

Het stellen van de diagnose sick sinus syndroom

het belangrijkste onderzoek voor het vaststellen van het sick sinus syndroom, is het maken van een hartfilmpje (ECG) tijdens een aanval. Op die manier kan het verloop van de ritmestoornis goed in kaart worden gebracht.

Daarnaast kan een aantal andere onderzoeken worden gedaan om de klachten te verklaren:

  • Inspanningsonderzoek
  • Hartkatheterisatie (vanwege mogelijke vernauwingen van de kransslagaders)
  • Bloedonderzoek (naar andere mogelijke oorzaken)
  • Echocardiografie
  • Holteronderzoek

Behandeling van het sick sinus syndroom

Het sick sinus syndroom kan behandeld worden met medicijnen en door het plaatsen van een pacemaker.

Medicijnen kunnen voorgeschreven worden om het aantal aanvallen te beperken. Ook de duur en ernst van de aanvallen kunnen met medicijnen beperkt worden.

Een pacemaker kan vooral bij een te traag hartritme nuttig zijn als er sprake is van duizeligheid of de neiging tot flauwvallen. Daarnaast worden dan vaak nog medicijnen gegeven. -->

U bevindt zich hier: Hartritmestoornissen Ľ Sick sinus syndroom
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Hartritmestoornis.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)