Hartkloppingen

U bevindt zich hier: Hartritmestoornissen Ľ Hartkloppingen

Hartkloppingen

Hartkloppingen hoeven niet per sť te betekenen dat er sprake is van een hartritmestoornis. Het is over het algemeen onschuldig, maar hartkloppingen kunnen wel een uiting zijn van een ritmestoornis.

Het verschijnsel hartkloppingen kan heel divers ervaren worden. Over het algemeen wordt van hartkloppingen gesproken als iemand zijn of haar eigen hart - vaak onaangenaam - voelt kloppen. Dit kan een overslag van het hart zijn die wordt waargenomen, een versnelde hartslag of het gevoel dat je je hart voelt kloppen in je keel.

Hartkloppingen kunnen in de borst, de keel en de hals gevoeld worden. Meestal duren hartkloppingen maar enkele minuten. Afhankelijk van de oorzaak kan dit echter ook dagen aanhouden.

Oorzaken hartkloppingen

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor hartkloppingen. Vaak komt dit door emoties, die het hart sneller doen kloppen. Schrikreacties, spanningen en zenuwen kunnen de hartslag verhogen. Ook boosheid en opwinding over iets doen de hartslag versnellen. Als de emotie weg is, zal de hartslag zich weer herstellen.

Sommige geneesmiddelen hebben hartkloppingen als bijwerking. CafeÔne, nicotine en andere stimulerende middelen verhogen ook de hartslag. Lichamelijke oorzaken kunnen ook divers zijn. Gevoeligheid voor warmte en vermoeidheid (zowel lichamelijk als geestelijk) kunnen hartkloppingen veroorzaken, maar gaan over bij een normale temperatuur of als je weer uitgerust bent. Koorts en bloedarmoede zijn ook bekende oorzaken van een versneld hartritme.

Ernstigere oorzaken zijn meestal hartritmestoornissen en schildklierafwijkingen.

Onderzoek hartkloppingen

Als de hartkloppingen terug blijven komen of gecombineerd worden met pijn op de borst, dikke voeten of ademnood, dan is dat een indicatie voor een ernstigere aandoening. De huisarts of cardioloog moet dan gecontact worden. Na een gesprek waarin naar mogelijke oorzaken wordt gekeken, kan er dan een 24-uurs ECG worden gemaakt. Hierbij worden plakkers op uw lichaam bevestigd en via een kastje wordt dan 24 uur lang uw hartslag in de gaten gehouden. De arts kan dit daarna uitlezen en zien of er sprake is van een ritmestoornis.

Schildklierafwijkingen kunnen ook hartkloppingen veroorzaken. Dat gaat dan vaak samen met andere klachten en de arts zal daar specifiek naar vragen.

Als u flauwvalt tijdens de hartkloppingen is het ook aan te raden om een arts te raadplegen.

Behandeling hartkloppingen

Hartkloppingen zijn een symptoom van iets anders en behandeling daarvan hangt dus af van de onderliggende oorzaak. Als deze onderliggende oorzaak gevonden is, kan een arts die gaan behandelen. Als het goed is verdwijnen dan ook de hartkloppingen.

Heeft u regelmatig hartkloppingen door bijvoorbeeld stress of het drinken van (te) veel koffie, dan kunt u uw levensstijl daarop proberen aan te passen. Drink dus minder koffie en probeer meer te ontspannen. Bij stress kan het helpen om af en toe diep in en uit te ademen en je te bedenken dat het vaak weinig nut heeft om je zorgen te maken. -->

U bevindt zich hier: Hartritmestoornissen Ľ Hartkloppingen
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Hartritmestoornis.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)