Boezemflutter

U bevindt zich hier: Hartritmestoornissen Ľ Boezemflutter

Boezemflutter

Bij boezemflutter trekken de boezems zich zeer snel samen. De kamers volgen onregelmatig en, hoewel veel langzamer, ook veel te snel. Boezemflutter wordt in Nederland ookwel boezemfladderen genoemd.

Normaal gesproken slaat het hart 60 tot 100 keer per minuut. De boezems en hartkamers trekken tegelijkertijd samen. Bij boezemflutter kunnen de boezems wel 250 tot 300 slagen per minuut maken. De AV-knoop kan dit snelle samentrekken van de boezems niet volgen en zal de elektrische prikkel vertraagd doorgeven aan de kamers. Deze trekken daardoor samen in een ritme dat eerder rond de 150 slagen per minuut ligt.

Oorzaak boezemflutter

Boezemflutter kan optreden in aanvallen of van tijd tot tijd terugkomen, maar het kan ook chronisch zijn. Regelmatig komt boezemflutter voor als complicatie na een hartinfarct. Andere mogelijk oorzaken zijn overmatig alcoholgebruik, een schildklieraandoening, septum (een defect in het tussenschot van de boezems) en een reumatische hartziekte. Ook kan het een complicatie zijn van een operatie aan het hart.

Klachten en diagnose boezemflutter

Op het moment van boezemflutter kunnen er verschillende klachten optreden. Dit zijn vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst, hartkloppingen en zelfs bewustzijnsverlies.

Het stellen van de diagnose boezemflutter kan alleen na lichamelijk onderzoek en aan de hand van de medische geschiedenis van de patiŽnt. Bloedonderzoek kan afwijkingen aantonen. Een ECG (elektrocardiografisch onderzoek) tijdens een aanval laat een zaagpatroon zien. Tot slot wordt ook echocardiografie gebruikt om boezemflutter vast te stellen.

Behandeling boezemflutter

De behandeling van boezemflutter is vergelijkbaar met de behandeling van boezemfibrilleren, maar vooral ablatie wordt als behandeling vaak succesvol toegepast. -->

U bevindt zich hier: Hartritmestoornissen Ľ Boezemflutter
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Hartritmestoornis.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)