Boezemfibrilleren

U bevindt zich hier: Hartritmestoornissen Ľ Boezemfibrilleren

Boezemfibrilleren

Boezemfibrilleren (ook wel atriumfibrilleren genoemd) is de hartritmestoornis die het meest voorkomt. Het hartritme is bij boezemfibrilleren onregelmatig en heel snel, zowel in de linker- als in de rechterboezem van het hart. Zonder inspanning is de hartslag vaak al meer dan 100 slagen per minuut. De elektrische prikkel in de boezems is geen reeks impulsen maar een chaotische trilling, waardoor de boezems niet meer goed samentrekken. De AV-knoop speelt hierbij een belangrijke rol, doordat deze niet meer alle prikkels doorlaat.

Symptomen boezemfibrilleren

De symptomen kunnen van mens tot mens verschillen, maar wat vaak voorkomt zijn hartkloppingen, duizeligheid (externe link), vermoeidheid (externe link), kortademigheid, lusteloosheid en gejaagdheid. Ook een verminderd inspanningsvermogen komt vaak voor.

Oorzaak boezemfibrilleren

De oorzaak van boezemfibrilleren is vaak niet duidelijk. De oorzaken kunnen ook divers zijn. Zo kan boezemfibrilleren optreden na zware inspanning, na stress, bij een longontsteking, door bloedarmoede en door het gebruik van bepaalde medicijnen.

De meest voorkomende oorzaken zijn echter andere hartaandoeningen. Voorbeelden hiervan zijn hoge bloeddruk, aangeboren hartafwijkingen en longembolie.

Uitgebreidere informatie over boezemfibrilleren vindt u op onze aparte website over atriumfibrilleren. -->

U bevindt zich hier: Hartritmestoornissen Ľ Boezemfibrilleren
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Hartritmestoornis.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)